Voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden vanaf 1 augustus 2022

Laatste update 22 juli 2022 Leestijd: 3 min

Vanaf 1 augustus aanstaande krijgen medewerkers de mogelijkheid om een verzoek tot meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden in te dienen. Dit komt voort uit de Wet implementatie richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden die op 1 augustus 2022 in werking treedt. Deze wet is een implementatie van een EU-richtlijn en wijzigt een aantal onderdelen van het arbeidsrecht. Elke nieuwsbrief Werkgeverszaken lichten we een onderwerp uit deze nieuwe wet toe. Deze keer behandelen we de voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden.

Doel van de Europese richtlijn is dat medewerkers beter weten waar ze aan toe zijn wanneer ze een arbeidsovereenkomst aangaan. De werkgever wordt dan ook verplicht om meer duidelijkheid te geven over onder andere arbeidsvoorwaarden en andere bepalingen in de arbeidsovereenkomst, waaronder het nevenwerkzaamhedenbeding.   

NB: BOVAG werkt aan nieuwe voorbeeld-arbeidsovereenkomsten waarin de nieuwe wet is verwerkt. Deze zullen in de loop van de zomer beschikbaar komen. 

Verzoek om meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden 

Op basis van de huidige wetgeving kunnen medewerkers al een verzoek bij u indienen tot aanpassing van de arbeidsduur, de arbeidstijd en de werkplek. Dit staat in de Wet flexibel werken. Vanaf 1 augustus komt daar een nieuw recht bij, namelijk het recht om een verzoek in te dienen om meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden. Zo kunnen medewerkers op basis van de nieuwe wet bijvoorbeeld vragen om een vaste arbeidsduur per week of een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dit zal met name relevant zijn voor oproepkrachten en medewerkers waarvan de werktijden niet vaststaan. 

Alleen medewerkers die ten minste 26 weken bij u in dienst zijn kunnen dit verzoek indienen. De medewerker dient het verzoek schriftelijk in en mag dit eenmaal per jaar doen. 

Hoeveel tijd heeft de werkgever om op het verzoek te reageren? 

Wanneer u 10 of meer medewerkers in dienst heeft moet u binnen één maand op het verzoek reageren. Heeft u minder dan 10 medewerkers in dienst, dan heeft u drie maanden de tijd om te reageren. Een reactie moet altijd schriftelijk en gemotiveerd gegeven worden. 

U bent overigens niet verplicht om in te stemmen met het verzoek. In uw schriftelijke reactie kunt u aangeven waarom het niet mogelijk is om het verzoek door te voeren. Zo moet het werk bijvoorbeeld wel beschikbaar zijn om een vaste arbeidsduur per week af te spreken. 

Wat gebeurt er wanneer de werkgever te laat reageert? 

Wanneer u niet binnen de gestelde termijn reageert op het verzoek van de medewerker, dan is het verzoek van de medewerker automatisch van kracht. Let dus op de termijn die u heeft om op het verzoek te reageren. 

Vragen? 

Heeft u vragen over de nieuwe wetgeving? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring